Noorwegen: weetjes en films

De nieuwsbrief van oktober 2022 is in zijn geheel gewijd aan Noorwegen. Na twee jaar uitstel vanwege corona kon in mei 2022 de reis naar Scandinavië eindelijk beginnen. Jo, de broer van Wim, had al een routeboek gereed en bijgewerkt. In deze en komende nieuwsbrieven worden diverse zaken zoals tol, douaneregels en andere weetjes toegelicht. Op de website kan de reis globaal gevolgd worden. Deze maand met de volgende items:

We starten onze reis door Noorwegen bij de vuurtoren van Lindesnes, de zuidelijkst gelegen gemeente van Noorwegen. We reizen langs de Noordzee, de Nordsjoen, en passeren o.a. de bijzondere plaatsen Flekkefjord en Helleren.

De film is te vinden op pagina Agder en pagina Rogaland.

Wellicht blijft dit het kleinste mooie plaatsje dat we op onze reizen hebben bezocht. Helleren telt slechts twee huizen. Huizen die geen goed dak hoeven te hebben omdat ze onder een rots liggen.

De film is te vinden op pagina Agder.

Het eerste deel van de Ryfylkevegen naar Håra voert onder andere langs het Lysefjord. Na een overnachting in Årdal vervolgen we onze route naar Hjelmeland waar we met de veerboot de oversteek naar Nesvik maken. Bij Lovra nemen we een alternatieve route.

De film is te vinden op pagina Rogaland.

In het tweede deel vervolgen we onze route over een alternatief traject van de Ryfylkevegen. Deze route voert ons langs de waterval Svandalsfossen en een oude zinkmijn. En op grote hoogte blijkt nog sneeuw te liggen.

De film is te vinden op pagina Rogaland.

Rond 1500 waren de Nederlanders erg actief op de wereldzeeën. Zo kwamen ze in Flekkefjord om timmerhout en steen voor de bouw van Amsterdam te halen. Een groot aantal van hen vestigde zich hier in de Hollandse stad: Hollenderbyen.

De film is te vinden op pagina Agder.

Ooit was Odda een geliefde plaats voor toeristen die vanuit de hele wereld met een cruiseschip kwamen. Tegenwoordig is het er wat rustiger en kunnen er opnames worden gemaakt voor misschien wel een nieuwe Scandinavische thriller.

De film is te vinden op pagina Vestland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *