Kastelen, een klooster, een stad en een boekendorp

In de Loirevallei staan tal van kastelen, de een nog mooier en groter dan de ander. Wij rijden met de motor een korte route langs een aantal van deze kastelen. We starten in Fontevraud-l’Abbaye waar we het klooster bekijken om vervolgens langs Château Ussé naar Château de l’Islette te rijden. Dat laatste kasteel hebben we bezocht.

De film is te vinden op de pagina Pays-de-la-Loire.

We starten onze rondrit in het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye dat is ontstaan rond een abdij die de kwalificatie ‘koninklijk’ draagt. Hier trouwde ooit een Franse koningin. Napoleon Bonaparte liet echter de abdij ombouwen naar een gevangenis. Het klooster heeft de best bewaarde verzameling aan gebouwen ter wereld en kent een zeer rijke geschiedenis. Daardoor is het een grote toeristische trekpleister geworden. De abdij is in 2000 opgenomen op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO als een onderdeel van de gehele Loirevallei. Tegenwoordig heeft het geen religieuze bestemming meer.

De film is te vinden op de pagina Pays-de-la-Loire.

Veel kastelen in de Loirevallei zijn opengesteld voor publiek, maar zelden krijg je zo’n inkijk in het persoonlijke leven van de huidige bewoners als in Château de l’Islette. Omdat onze hond mee naar binnen mocht (we kregen zelfs een poepzakje mee) hebben we eens rondgeneusd in dit kasteel.

De film is te vinden op de pagina Centre - Val-de-Loire.

Sinds 1984 staat Redu bekend als het boekendorp van België. Voor die tijd was het dorp nagenoeg uitgestorven. Dankzij een in Engeland afgekeken experiment kwam de levendigheid terug in het dorp. Een wandeling brengt je langs diverse boekenwinkels. Het succes van Redu werd later ook opgepikt in Bredevoort dat daardoor het boekendorp van Nederland werd.

De film is te vinden op de pagina Luxemburg.

In de Jura ligt aan de Doubs het plaatsje Dole. Het historische centrum is aangemerkt als cultureel erfgoed en hier vinden we ook het geboortehuis van Louis Pasteur. Verrassend is een bron die onder de stad ontspringt.

De film is te vinden op de pagina Bourgogne - Franche-Comté.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *