Herodes, een bijzondere tuin, de Rijn en de Donau, en een klein Zeeuws plaatsje

Ooit lag de heuvel waarop Breisach ligt, midden in de Rijn. Tegenwoordig stroomt de rivier er omheen. De stad met haar berg die uitkijkt over de Rijn is een geliefd reisdoel voor toeristen die met een cruiseschip passeren.

De film is te vinden op pagina Baden-Württemberg.

Met de campers reden we van Beuron naar Simaringen in Baden-Württemberg. De route loopt parallel aan de Donau die zich in de loop van eeuwen door de Schwäbische Alb heeft gewrongen. Dit prachtige deel van het Donautal laat je genieten van de steile krijtrotsen en bijzondere natuur.

De film is te vinden op pagina Baden-Württemberg.

Zoals veel dorpen in Zeeland bestaat ook Gapinge uit boerenbedrijven die ooit hun bedrijf in erfpacht hadden. Het hele dorp was zelfs ooit het bezit van de familie van Borsselen en bleef ook daarna nog lang in bezit van edele families. Karakteristiek zijn de boerenhuizen met groen-witte luiken en de zwart-witte schuurdeuren.

De film is te vinden op pagina Zeeland.

In Gapinge staat een prachtige ronde stellingmolen, de Graanhalm (uit 1896).  Elke zaterdag, tenminste als de wieken draaien, is de molen te bezichtigen. Tot 1962 heeft deze molen, die met 120.000 stenen is gebouwd, bedrijfsmatig gemalen en tot 1998 heeft hij nog gedraaid. In 2015 is de molen gerestaureerd en feestelijk heropend. Vrijwilligers koesteren de molen en geven graag uitleg. Het bezoek is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.

De film is te vinden op pagina Zeeland.

Van 37 voor Christus tot 4 na Christus heerste Herodes de Grote als fazalkoning van de Romeinen over delen van Judea. Hij had een voorliefde voor de Romeinse bouwkunst, wat blijkt uit de vele bouwwerken die hij tijdens zijn regeerperiode heeft laten oprichten. Zo heeft hij onder andere de haven van Caesarea laten aanleggen, compleet met amfitheater. Deze voorliefde voor de Romeinen maakte hem echter niet bemind bij de Joden.

De film is te vinden op pagina Special.

Israël kent heel wat geloofsstromen die al dan niet een claim leggen op bepaalde delen van het land. De derde grootste geloofsstroom ter wereld heeft haar internationale wereldcentrum in Haifa. Daar onderhouden ze de Bahai’i Gardens, een terrastuin vol pracht en praal. UNTSO organiseerde een excursie naar deze prachtige tuin voor de leden van de staf. Wim bleek de enige militair te zijn tussen alle burgermedewerkers van de VN.

De film is te vinden op pagina Special.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.