Een heilige, zout, wijn en veel water

De heilige Saint Privat

Ooit heeft de heilige Saint Privat in een grot bij de Lot geleefd. De plaats die daar ontstond, Mende, werd een bedevaartsplaats. De stad kreeg een kathedraal die ook nog eens de grootste klok van de christelijke wereld kreeg.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

 

Zoutwinning

Ooit werd er in Salin-les-Bains zout gewonnen uit ondergrondse bronnen. Voor de welgestelden was het ook nog eens een badplaats waar gebruik werd gemaakt van het zoute water met chloor, magnesium en kalium.

De film is te vinden op pagina Bourgogne-Franche-Comté.

Zoutverwerking

Het in Salin-les-Bains gewonnen pekelwater werd door buizen naar Arc-et-Senans getransporteerd om daar het zout uit te winnen. We fietsen een route tussen beide plaatsen en bekijken de Koninklijke zoutziederij in Arc-et-Senans.

De film is te vinden op pagina Bourgogne-Franche-Comté.

Bekende wijnen

We zijn op bezoek in Gaillac dat bekend staat om zijn wijnrassen en appellation contrôlée. De stad ligt aan de Tarn waar ook de oudste wijngaarden van Frankrijk zijn te vinden.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

 

Een stuwmeer

Bij Barrage de la Gileppe staat een trotse leeuw op uitkijk bij de stuwdam. Na een bezoek aan het stuwmeer, zetten we met de campers koers door de Hoge Ardennen richting Hotton.

De film is te vinden op pagina Namen.

Een motorrit

In het Provençaalse achterland heeft de Siagne een spectaculair landschap gevormd met bergengtes tot wel 400 meter diep. Met de motor rijden we langs deze rivier omhoog tot aan Saint-Cézaire-sur-Siagne.

De film is te vinden op pagina Provence-Alpes – Côte-d’Azur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.