Nieuwe camper

Mooie plaatsen en trajecten

Nieuwsbrief 2024/04


Hallo reader,

We kijken terug op een geslaagde overwinterreis, al gooide het weggewaaide topcabineraam op het laatst van onze reis nog even roet in het eten. Maar inmiddels is alles weer snel en professioneel gerepareerd door de Beukers Groep en staat de camper weer gereed voor nieuwe ontdekkingsreizen.
In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee naar een paar door ons bezochte plaatsen tijdens de overwinterreis. Het aristocratische San Sebastián konden we gelukkig nog bezoeken met redelijk weer en de reis naar die plaats door Baskenland was een mooie belevenis. Helaas maakte het weer het voor ons onaantrekkelijk om langer in Noord-Spanje te verblijven. Aan de oostkust, in de provincie Valencia, hebben we een aantal bijzondere plaatsen bezocht. Deze maand laten we je alvast kennis maken met een natuurpark waar de rivier Algar doorheen stroomt. Een anderhalve kilometer lang wandelpad brengt je langs watervallen, beekjes en bredere stromen tot in een kloof waar je alleen zwemmend verder kunt.
Maar we hebben ook nog wat filmpjes over mooie plaatsen in andere landen. In Nederland bezochten we het oude vissersdorp Arnemuiden en in de Eifel twee bekende plaatsen die veel toeristen trekken, Schleiden en Monschau. Genoeg inspiratie als jullie ook aan een nieuwe ontdekkingsreis toe zijn!

Veel kijkplezier!

Het Mooie plaatsen-team

Trekpleister

In de Eifel ligt een prachtig plaatsje dat een echte toeristische trekpleister is. Monschau ligt in een diep dal aan de Roer en telt prachtige vakwerkhuizen. De vroegere lakenindustrie heeft het stadje haar welvaart gebracht.

Waterrijk

Spanje kampt met een ernstig watertekort. Maar gelukkig kan in het natuurgebied Les Fonts d'Algar nog genoten worden van een prachtige kloof waar de rivier Algar met watervallen en beekjes een weg omlaag zoekt.

Aristocratisch

Wie San Sebastián bezoekt, kan zich bij een wandeling over de boulevard in Engeland wanen. Doordat koningin Isabella II de stad koos als haar zomerresidentie, kon de stad zich ontwikkelen tot een elegante badplaats met Engelse alure voor de Spaanse aristocratie en bourgeoisie.
France

Baskenland

We beginnen in Frankrijk een camperrit door Baskenland, een regio die zowel in Frankrijk als in Spanje ligt, naar San Sebastián. De route voert ons langs mooie plaatsen die een gewelddadig verleden hebben gekend.

Beroemde klok

Wie kent niet het zeemanslied 'De klok van Arnemuiden'? Rondlopend door dit dorp zou je niet verwachten dat het ooit een vissersdorp was waar vooral op garnalen werd gevist. Tegenwoordig is het vooral een toeristische plaats bekend van de bezongen klok.

Strategische plek

Vroeger werden op strategische plekken kastelen gebouwd. Op de plek waar de Dieffenbach en Olef samenkomen, was ook zo'n plek. Hier lag het voormalige rijksgraafschap Schleiden. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als bejaardentehuis en restaurant.
Strepen op de Spaanse wegen
In Nederland zijn we inmiddels al gewend aan de groene streep die je op provinciale wegen als middenmarkering tegen kunt komen en die aangeeft dat je daar 100 km/u mag rijden. Maar wie in Spanje rijdt, kan daar sinds kort groene strepen zien aan de zijkant van de weg, aan de binnenzijde van de al bestaande witte zijmarkering. Deze strepen waarschuwen dat de rijstrook smaller wordt en sporen automobilisten aan hun snelheid te matigen.
Een rode lijn als middenmarkering, zoals bij ons de groene lijn, kom je soms tegen op tweerichtingswegen waar inhaalmanoeuvres voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Ook deze lijnen zijn bedoeld als waarschuwing.
Soms kom je ook blauwe lijnen tegen die vooral aan de buitenkant van de witte strepen lopen zonder de berm of vangrail te raken. Deze lijnen zijn niet voor weggebruikers bedoeld, maar voor wegwerkers. Zij worden hiermee gewaarschuwd voor de aanwezigheid van glasvezelkabels.

Dorp vol bloemen

Wie vaak in Frankrijk komt, weet dat veel plaatsen strijden voor de titel 'mooiste dorp van Frankrijk'. Om toeristen te trekken worden oude panden in ere hersteld, informatieborden geplaatst en de straten aangekleed met bloemen. In Noord-Limburg ligt een Maasdorp dat ook Zuid-Europees aandoet. Ook hier worden in de zomer de straten opgevrolijkt met bloemen. Maar daar zit heel wat werk in. Op verzoek van de Stichting Archief Well heeft Wim een documentaire gemaakt over de vrijwilligers uit zijn woonplaats die dat werk op zich hebben genomen. Voor wie geïnteresseerd is, hebben we onderstaande link naar de film bijgevoegd.

Wat publiceren we komende maand?

Komende maand kunnen jullie films tegemoet zien van een motorrit door Spaans Baskenland en een camperrit in Noorwegen. In Castilië en León bezochten we een plaats die op de Werelderfgoedlijst staat en in Valencia een oud vissersplaatsje. Tot slot duiken we in de bijzondere geschiedenis van de Romeinen.
vlammen met website
YouTube logo
Email Marketing Powered by MailPoet