Nieuwe camper

Mooie plaatsen en trajecten

Nieuwsbrief 2022/10

Special Noorwegen

Noorwegen 1
Hallo reader,

Zoals beloofd is de nieuwsbrief van deze maand in zijn geheel gewijd aan onze reis naar Scandinavië, en wel specifiek aan Noorwegen. Nadat we twee op elkaar volgende jaren de reis vanwege corona hebben moeten uitstellen, was het dit jaar eindelijk zover. Wims broer Jo had al een uitgewerkt informatieboekje gereed en aangepast aan de actuele stand van zaken en dat kon eindelijk in uitvoering worden gebracht. Het boekje geeft informatie over de meest uiteenlopende zaken zoals douanefaciliteiten, tol, valuta en vereiste inentingen voor de honden, maar ook suggesties voor routes waaruit gekozen kan worden. Het enige dat we niet in de hand hadden, was het weer. En dat was meteen ook de grootste tegenvaller tijdens deze reis. We hadden bewust gekozen voor de periode mei en juni omdat dan de kans op goed weer het grootst zou zijn, maar we hebben in de eerste weken vooral veel regen en mist gehad, ja zelfs nog in de sneeuw gereden! Maar gelukkig hebben we ook nog genoeg momenten met mooi weer beleefd, zoals tijdens ons bezoek aan Bergen. Van die plaats wordt beweerd dat de kinderen met een paraplu in de hand worden geboren, want deze plaats heeft de meeste regenval van Noorwegen. Maar tijdens ons bezoek scheen de zon volop! Ook in de komende maanden kun je filmpjes over onze reis tegemoet zien. En natuurlijk zouden veel beelden sprankelender geweest zijn als de zon had geschenen.

Veel lees- en kijkplezier!

Het Mooie plaatsen-team

De voorbereiding

Boekje
Een reis naar Scandinavië vereist een goede voorbereiding. Omdat Noorwegen geen deel uitmaakt van de Europese Unie zijn in elk geval op het vlak van de financiën en douane verschillen met landen binnen de Europese Unie.
Zo is het goed om te weten dat er diverse mogelijkheden zijn om de tol die je op wegen en op veerponten moet betalen op verschillende wijzen kan worden voldaan. Regel je niets, dan krijg je na de vakantie (of misschien wel tijdens de vakantie als die lang duurt) op het huisadres de rekening toegestuurd. Je zal dan ook regelmatig de beurs moeten trekken om te betalen.
Wij kozen voor de gemakkelijkste oplossing. Daarvoor registreerden we onze campers bij zowel AutoPass (voor de veerboten: autopassferje.no) en bij Epass24 (voor de tolwegen: epass24.com) en koppelden deze registraties aan elkaar. Op de account stortten we een bepaald bedrag. De tag die ons werd toegezonden plakten we op het voorraam en alle tol werd automatisch vanuit de account betaald. Het restant krijg je na annulering van het account teruggestort. Bijkomend voordeel van deze betaalmethode is dat je ook nog eens reductie op de toltarieven op veerponten krijgt. Dit laat echter onverlet dat je onderweg nog wel eens een tolpoortje kan tegen komen waar je met de pin of zelfs cash moet betalen. Vaak betreft dit dan particuliere wegen.

Noorwgn (2221)
Wie op reis gaat met een hond, zoals wij, doet er verstandig aan zich in te lezen in de vereiste vaccinaties die ook nog eens binnen een bepaald tijdsbestek moeten plaatsvinden.

De Scandinavische landen zijn niet goedkoop. Wanneer je ervoor kiest om extra drank vanuit eigen land mee te nemen, dien je er rekening mee te houden dat Noorwegen geen lid is van de Europese Unie en er nog douaneverplichtingen zijn. En Noorwegen heeft ook nog zijn eigen Noorse Kronen.

Trajecten

In Noorwegen zijn diverse toeristische routes uitgezet. Wij hebben een aantal van deze routes gereden en hebben die voor je in beeld gebracht. Deze films geven een impressie van de route en er valt meer te zien dan wat wij kunnen tonen.
Ryfylke
Op de kaarten van Google Maps op onze website kun je zien welke route wij hebben gereden. Als bestuurder van een camper moet je je bewust zijn van het feit dat veel wegen in met name het fjordengebied erg smal kunnen zijn. Wij hebben onderweg een Nederlands stel gezien dat net iets te ver voor een tegenligger was uitgeweken, waardoor de camper op zijn kant in de berm kwam te liggen. Er zijn genoeg plekken waar men elkaar kan passeren, maar dat vereist van de bestuurder wel dat hij continue in de gaten moet houden waar de laatste mogelijkheid daarvoor was, voor het geval dat je achteruit moet, of dat de weg voldoende lang vrij is om vooruit te kunnen blijven rijden.

Bezienswaardigheden

06 Lom foto (28)
Er is geen tekort aan bezienswaardig-heden in Noorwegen. Tijdens de reis moet je keuzes maken. Op dit vlak lopen de interesses uiteen. Waar de een geen genoeg kan krijgen van staafkerkjes, ziet de ander liever watervallen of leuke dorpjes aan een fjord.
Wij hebben getracht om van alles iets te tonen. Maar als je, net als wij, ervan houdt om af en toe een terrasje te pikken, houd er dan rekening mee dat je die hier niet vaak tegen komt, als je dat van Midden- of Zuid-Europa gewend bent.

Vrij kamperen cq camperen

Wij hadden het voornemen om ook regelmatig een plekje te zoeken waar vrij gekampeerd mag worden en misschien wel rendieren of elanden te spotten. Voor wildkamperen gelden regels die je uiteraard in acht dient te nemen.
03 Middernacht foto Lidy (1)
Maar achteraf is onze conclusie dat Noorwegen zoveel campers op bezoek krijgt, dat óf de mooiste plekjes al bezet zijn (soms voor langere tijd), óf de lokale bevolking ervoor gekozen heeft bordjes te plaatsen dat vrij kamperen niet is toegestaan. En dat laatste gebeurt in steeds grotere mate. Misschien waren we ook niet noordelijk genoeg om dergelijke plekken te vinden. Wij hebben na heel lang zoeken maar één keer overnacht op een plek die door kan gaan voor vrij kamperen, maar die plek was jammer genoeg verre van idyllisch. Wel ontdekten we een nieuwe, prachtig gelegen camperplaats die we hebben kunnen toevoegen aan Campercontact.

Onze reis (deel 1)

We hadden ervoor gekozen om onze reis vanaf Kristiansand te starten. Daarvoor staken we vanaf Hirtshals in Denemarken met de veerboot over naar Noorwegen. De terugreis verliep over Zweden zodat we niet gebonden waren aan een geplande overtocht met de veerboot terug. We hadden dus de ruimte om qua tijd en route onze eigen keuzes te maken. In deze en komende nieuwsbrieven zullen we chronologisch verslag doen van onze reis door Scandinavië.
DSC09423
In deze nieuwsbrief beschrijven we het eerste deel van onze reisroute welke we tevens voorzien van de bijhorende films. Na de oversteek vanuit Hirtshals reisden we langs de westkant noordwaarts tot Odda. In de komende nieuwsbrieven zullen we de belangrijkste zaken uit het vervolg van onze reis beschrijven.
De eerste overnachting in Noorwegen vond plaats bij de vuurtoren van Lyndesnes, de meest zuidelijke gemeente van Noorwegen. Van daaruit reden we langs de Noordzeekust, in het Noors Nordsjoen, richting het fjordengebied. Onderweg passeerden we Flekkefjord, waar ooit veel Nederlanders zich hadden gevestigd. Ook bezochten we Helleren waar twee huizen beschutting vinden onder een uitstekende rots. Tijdens deze reis hadden we helaas druilerig weer. Vanaf Oanes volgden we een deel van de in totaal 260 kilometer lange toeristische route Ryfylke. Het begin ligt aan de Lysefjord. De Lysefjord is bekend van onder andere de Preikestolen. Het eindpunt van de route Ryfylke bevindt zich in Håra, maar wij kozen voor de route over de andere zijde van de lus tot aan Røldal. Omdat de Ryfylke deels over een hoog plateau voert, kwamen we ook nog over wegen waar nog volop sneeuw in de berm lag. Het eindpunt van de in deze nieuwsbrief beschreven route lag in Odda dat ooit vele toeristen ontving die met cruiseschepen arriveerden.
Norway

Nordsjoen

Nordsjoen (3)
We starten onze reis door Noorwegen bij de vuurtoren van Lindesnes, de zuidelijkst gelegen gemeente van Noorwegen. We reizen langs de Noordzee, de Nordsjoen, en passeren o.a. de bijzondere plaatsen Flekkefjord en Helleren.
Norway

Vlekkenfjord

Flekkefjord (2)
Rond 1500 waren de Nederlanders erg actief op de wereldzeeën. Zo kwamen ze in Flekkefjord om timmerhout en steen voor de bouw van Amsterdam te halen. Een groot aantal van hen vestigde zich hier in de Hollandse stad: Hollenderbyen.
Norway

Onder een rots

Helleren (2)
Wellicht blijft dit het kleinste mooie plaatsje dat we op onze reizen hebben bezocht. Helleren telt slechts twee huizen. Huizen die geen goed dak hoeven te hebben omdat ze onder een uitstekende rots liggen. Hier vonden mens en dier beschutting tegen het weer.
Norway

Ryfylke (1)

Ryfylke deel 1 (2)
Het eerste deel van de Ryfylkevegen naar Håra voert onder andere langs het Lysefjord. Na een overnachting in Årdal vervolgen we onze route naar Hjelmeland waar we met de veerboot de oversteek naar Nesvik maken. Bij Lovra kiezen we voor een alternatieve route naar Røldal.
Norway

Ryfylke (2)

Ryfylke deel 2 (2)
In het tweede deel vervolgen we onze route over een alternatief traject van de Ryfylkevegen. Deze route voert ons langs de waterval Svandalsfossen en een oude zinkmijn. En op grote hoogte blijkt zelfs nog flink wat sneeuw te liggen.
Norway

Filmopnamen

Odda (2)
Ooit was Odda een geliefde plaats voor toeristen die vanuit de hele wereld met een cruiseschip kwamen. Tegenwoordig is het er wat rustiger en kunnen er opnames worden gemaakt voor misschien wel een nieuwe Scandinavische thriller.

Wat publiceren we komende maand?

In de komende maanden zullen we filmpjes over onze Scandinavische reis blijven publiceren en zullen we in de nieuwsbrief weer de nodige toelichting geven. Maar we hebben uiteraard ook aandacht voor andere landen. Tot de volgende maand!
vlammen met website
YouTube logo
Email Marketing Powered by MailPoet