Nieuwjaarswensen

Mooie plaatsen en trajecten

Nieuwsbrief 2021/01

Hallo reader,

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden is weer begonnen. Laten we hopen dat het voor ieder van jullie een gezond jaar wordt en dat het jaar mag brengen wat jullie ervan verwachten. Wij wensen jullie in elk geval een gezond en veilig reisjaar toe!

We beginnen het jaar met een bezoek aan een Overijssels Vechtstadje en een prachtig middeleeuws kuuroord in Frankrijk. Daarnaast rijden we op de motor langs prachtige dorpjes in de Luberon en doorkruisen we met de camper de Quercy. Tot slot presenteren we een bekende woestijn in Jordanië en nemen we een kijkje in het Madurodam van Israël.

Veel kijkplezier!

Het Mooie plaatsen-team
France

Kuuroord

Bourbon-Lancy (1)
Op een van onze routes door Bourgogne passeerden we het tussen de Loire en de Charolais gelegen Bourbon-Lancy. Dit plaatsje staat al sinds de oudheid bekend om de kwaliteit van het water. De middeleeuwse wijk van dit kuuroord is een plaatje om te zien! Geniet hier van de prachtige vakwerkhuisjes.
Netherlands

Vechtdalstadje

Ommen (3)
Vorige maand presenteerden we onze fietstocht door Salland. Halverwege de route passeerden we Ommen, dat we uiteraard bezochten. Al in het jaar 1100 was op deze plek langs de Vecht een doorwaadbare plaats waar Ommen kon ontstaan. In 1248 kreeg dit unieke Vechtdalstadje stadsrechten.
France

Dorpenroute

Dorpenroute Luberon (1)
In 2017 hebben we met de motor de Luberon doorkruist en daarbij veel leuke plaatsjes gepasseerd. We namen onderweg, al dan niet vanaf de motor, een kijkje in de leuke plaatsen Céreste, Reillanne, Viens, Saint-Martin-de-Castillon en Simiane-la-Rotonde.
France

Quercy

Quercy - Maurs-Limogne-en-Quercy
Met de camper reden we door de Quercy van Maurs naar Limogne-en-Quercy. De door ons uitgezette route liep over de N122 en vervolgens de D19 in het departement Lot. De Michelinkaart kleurt een groot deel van de route groen, dus dat moet een mooie route zijn!
Jordanië

Lawrence of Arabia

Wadi Rum (1)
Een van de bekendste woestijnen in het Midden-Oosten is zonder twijfel Wadi Rum. Met de 4Runner van de VN doorkruisen we deze Jordaanse rots- en zandvlakte. De meereizende gids laat ons de belangrijkste plekken met namen als ‘Khazali Canyon’, ‘Burrah Canyon’, ‘Seven Pillars of Wisdom’ en de ‘Siq Um Tawaqi’ zien en vertelt de verhalen over Lawrence of Arabia, de Engelsman die ooit aan Arabische zijde meevocht.
Israel

Mini-Israël

Mini Israël (2)
Gedurende het jaar dat Wim voor UNTSO in Israël werkte, heeft hij elke gelegenheden waargenomen om bekende of belangrijke plekken in Israël te bezoeken. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij ook alles heeft kunnen zien van het land. Maar gelukkig hebben ze ook daar een soort Madurodam. Met zeven-mijls-laarzen heeft hij Mini-Israël doorkruist op zoek naar onbezochte plekken.
Toen de lockdown-maatregelen rond corona van kracht werden en vakantie vieren onmogelijk leek, dreigden we snel door onze voorraad filmpjes heen te raken. Daarom besloten we om documentaires over het Midden-Oosten te publiceren. Deze zijn door Wim gemaakt tijdens en na zijn uitzending voor de Verenigde Naties. Maar gelukkig is er in de zomervakantie weer genoeg materiaal bij gekomen om de tijd tot het volgende camperseizoen te kunnen overbruggen!
Fragment uit het dagboek van Wim (Wadi Rum):
Na een ontbijt, dat bijzonder druk bezocht is, reizen we om 11 uur af naar Wadi Rum, kopen een entreekaartje voor onszelf en voor de 4Runner en gaan op pad. Ergens midden in het zand stop ik de auto om een foto te maken en het duurt maar even voordat een Arabier met zijn terreinwagen naast ons stopt en ons zijn diensten als gids aanbiedt. Op dat moment krijg ik pas in de gaten hoe immens groot de wadi is en zie dat er weliswaar bandensporen zijn, maar dat het nog maar de vraag is of je kunt ontdekken of die in de goede richting leiden. De gids geeft aan dat hij bij ons kan meerijden en dat we zelf mogen bepalen wat we aan hem willen betalen. Wat trouwens meteen ook een groot probleem voor ons is, want wat is redelijk? Hoe dan ook, we moeten eerst achter hem aanrijden naar een Bedoeïenentent voor een kop thee bij zijn familie en daarna gaan we op pad. En het moet gezegd worden, een gids is een uitkomst. Hoewel we een kaart hebben meegekregen, zouden we zelf nooit al die plekken gevonden hebben. Zeker als chauffeur moet je meer oog voor de weg dan voor de omgeving hebben. De gids brengt ons langs de plek waar Lawrence van Arabië zich meerdere malen gewassen zou hebben en het huis waar hij heeft gewoond. Ook laat hij ons de Nabateense Tempel zien, evenals de vele prachtige plekken natuur met namen als ‘Khazali Canyon’, ‘Burrah Canyon’, ‘Seven Pillars of Wisdom’ en de ‘Siq Um Tawaqi’.

Wat publiceren we komende maand?

In Frankrijk strijden twee plaatsjes elk jaar om de eerste plek in de lijst "Plus beau Villages de France". Wij hebben die afgelopen jaar bezocht. Daarnaast reden we een schilderachtig traject in Occitanië en bezochten we een Zeeuws havenplaatsje. En we presenteren de twee laatste documentaires met betrekking tot het Midden-Oosten.
vlammen met website
MailPoet