Nieuwe camper

Mooie plaatsen en trajecten

Nieuwsbrief 2020/06


Hallo [subscriber:firstname | default:reader],

Het ziet er naar uit dat we vanaf 15 juni weer voorzichtig op pad kunnen binnen Europa. Na een lange periode dat andere dan noodzakelijk reizen verboden waren, kunnen we de camper weer reis gereed maken. En wie weet, misschien dat het dan mogelijk wordt om een van de mooie plaatsen uit deze nieuwsbrief te bezoeken. Al ligt één van deze plaatsen in het Midden-Oosten, een bestemming die met de camper eigenlijk niet voor de hand ligt. Maar wij hopen dat we desondanks interessante informatie aanbieden in een tijd dat we meer thuis zitten dan rondreizen. En voor de geïnteresseerden geven we in deze en komende nieuwsbrieven ook wat achtergrondinformatie over de VN-missie waar Wim in 2006 aan deelnam.

Deze maand nemen we jullie mee naar twee plaatsen in Duitsland en een bergpas in Italië. Veel kijkplezier!

Het Mooie plaatsen-team
Germany

Een kuuroord

Treuchtlingen
In het Altmühltal ligt het kuuroord Treuchtlingen. Het bronwater komt uit een diepte van 800 meter. Deze plaats is met name een uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.

Germany

Een vorstendom

Sigmaringen
Het vorstendom Hohenzollern heeft veel betekend voor Sigmaringen. Wat gebleven is, is een prachtig en kolossaal kasteel dat de stad domineert. En vanaf de St. Joseffkapel heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Italy

Troosteloze bergpas

Valparolapas
De Valparolapas onderscheidt zich van de andere passen in de Dolomieten door het troosteloze karakter. Het landschap is kaal, maar de vele rotsen hebben wel zo hun eigen charme.

Israel

Ramparts Walk

Ramparts Walk 2
De oude stad Jeruzalem is omgeven door een oude stadsmuur met diverse poorten. Elke poort kent zijn eigen verhaal en lopend over deze muren krijg je een prachtig zicht op het leven binnen en buiten de muren.

United Nations Truce Supervision Organization

Van december 2005 tot december 2006 heeft Wim als actief dienend militair deel uitgemaakt van de VN-missie UNTSO (https://untso.unmissions.org/). Deze missie is de oudste die de VN kent en wordt ook wel 'Moeder van alle Missies' genoemd. Dat komt omdat de waarnemers uit deze missie vaak geleend worden om als eerste een nieuwe missie ergens op deze planeet op te starten. UNTSO heeft tot doel de naleving van de vredesakkoorden tussen Israël en de omliggende landen Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon te bewaken. Dat gebeurt door (onbewapende) militaire waarnemers die vanuit uitkijkposten en via patrouilles alles in de gaten houden. Schendingen worden gerapporteerd aan het hoofdkwartier in Jeruzalem en vervolgens aan de Veiligheidsraad. Wim had zijn werkplek op het hoofdkwartier waar hij Chief Militairy Personnel Officer was voor de 153 militaire waarnemers uit in totaal 23 landen. Daarnaast was hij voor de 12 Nederlandse militairen de Senior National Representative. Deze functie was, behoudens crisistijden, een normale van-acht-tot-vijfbaan. Dat hield in dat er na werktijd en in de weekeinden genoeg tijd was voor vertier en om de omgeving te verkennen. Wim had nagenoeg steeds de camera bij de hand en heeft na afloop van de missie de beelden verwerkt tot documentaires die een inzicht geven in het leven, de cultuur en de geschiedenis van dit deel van het Midden-Oosten.
Fragment uit het dagboek van Wim:
En dan ben ik klaar om op eigen gelegenheid de Oude Stad nog eens te bekijken. Ik kies er voor om vanaf Jaffa Gate de Ramparts Walk te doen, een wandeling over de oude stadsmuren, rondom het oude stadsdeel. En blijkbaar ben ik de enige die dit doet (tegen betaling van NIS 16, ongeveer € 2,80). Met een zon die langzamerhand begint te zakken krijg ik de mooiste uitzichten over de oude stad voorgeschoteld. De meeste beelden heb ik gefilmd, dus er zijn maar weinig foto’s. Maar aangekomen aan de andere kant van de stad blijkt verder lopen niet mogelijk te zijn: DANGER! Ik weet niet of dit te maken heeft met bouwval of het feit dat daar Oost-Jeruzalem ligt. Hoe dan ook, ik probeer via de suq de weg naar Jaffa Gate terug te vinden. En dat valt niet mee. Hoewel ik het advies van Harry opvolg om steeds de weg omhoog te zoeken, kom ik in delen terecht waar ik met Harry en Marc niet geweest ben. Zoals het opgeknapte Joodse kwartier. Dat ziet er werkelijk keurig verzorgd uit. Ik moet de verleiding weerstaan om ergens een hapje te eten, want thuis heb ik kip uit de diepvries gehaald. Die kan niet te lang liggen blijven.

Duitsland en flitsers

Sinds 27 april van dit jaar is in Duitsland een nieuwe wet van kracht. Deze wet verbiedt het gebruik van apparaten die locaties van flitsers, zowel vast als mobiel, weergeven. Wees dus alert en schakel deze meldingen uit voordat je Duitsland binnen rijdt! Dat voorkomt een fikse bekeuring wanneer je op het gebruik ervan betrapt wordt.

Wat publiceren we komende maand?

In juli laten we beelden zien van ons bezoek aan de volgens velen mooiste stad van Duitsland. Daarnaast rijden we met de motor het tweede deel van onze route door het Zwarte Woud. En de documentaires uit het Midden-Oosten betreffen een berg die voor de Joden een speciale betekenis heeft en twee prachtige plaatsen met een bijzondere geschiedenis. Tot volgende maand!
vlammen met website
MailPoet