Zeeland

De provincie die het een aantal keren zwaar te verduren heeft gehad, is tevens de meest waterrijke en qua weer veelal meest zonnige van ons land. Zeeland kent een verscheidenheid aan eilanden en schiereilanden, zoals Zeeuws-Vlaanderen dat tegen België aan ligt, met als belangrijkste natuurgebieden het Zwin en het Verdronken Land van Saeftinghe. Op Walcheren, dat deels aan de Noordzee en aan de Westerschelde ligt, vinden we o.a. de hoofdstad Middelburg en Domburg, de oudste badplaats aan de Walcherse kust. Met de Oosterscheldekering en het Watersnoodmuseum is Schouwen-Duiveland onlosmakelijk met de zee verbonden. Noord-Beveland is door de mens veroverd op de zee. Het strand bij Neeltje Jans biedt een spectaculair uitzicht over de Deltawerken. Tholen en Sint Philipsland zijn eilanden omringd door het Krammer, de Krabbenkreek en de Oosterschelde. Tot slot Zuid-Beveland dat een schiereiland in het midden van Zeeland is tussen de Oosterschelde en Westerschelde. Hier vinden we één van de mooiste polderlandschappen in Nederland: de Zak van Zuid-Beveland.

Karakteristieke boerenhuizen

Zoals vele dorpen bestaat ook Gapinge uit boerenbedrijven die hun bedrijf in erfpacht hadden. Het dorp was ooit het bezit van de familie van Borsselen en bleef lang in bezit van edele families. Karakteristiek zijn de boerenhuizen met groen-witte luiken en de zwart-witte schuurdeuren.

Stellingmolen De Graanhalm

De ronde stellingmolen de Graanhalm (1896) is elke zaterdag te bezichtigen (als de wieken draaien). Tot 1962 heeft deze molen, die met 120.000 stenen gebouwd is, bedrijfsmatig gemalen en tot 1998 heeft hij nog gedraaid. In 2015 is de molen gerestaureerd en feestelijk heropend.

Schotse banden

Er is slechts één plaats in Europa die een sterke economische band had met Schotland: Veere. Deze stad is groot geworden door de wolhandel, wat nog te zien valt aan de prachtige Schotse woningen aan de haven. Tegenwoordig is het een geliefd toeristenoord.

Immense dorpskerk

Brouw’, zoals Brouwershaven ook wel genoemd wordt, is een rustig havenplaatsje met een grote en bijzondere kerk. Door de ligging aan het Grevelingenmeer is de plaats in trek bij watersporters.

Ontstaan rond de abdij

De hoofdstad van Zeeland hoort tot de mooiste monumentensteden van Nederland. Middelburg telt dan ook vele prachtige gebouwen. De stad is ontstaan rondom de abdij die  het centrale punt van de stad vormt. De rijke geschiedenis is nog steeds in het huidige straatbeeld terug te zien.

Fietsroutes

Klein en 'zonnig' plaatsje

Met behulp van de Fietsknoopapp fietsen we op Schouwen-Duiveland een rondje over Zierikzee. Onderweg nemen we nog even de tijd om het plaatsje Zonnemaire te bekijken.

Tips voor camperaars en motorrijders