Overijssel

Overijssel

Het in het oosten van ons land gelegen Overijssel kent een sterke vertegenwoordiging van Hanzesteden. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je vanuit Gelderland over de IJssel om in Overijssel te kunnen komen. Die rivier vormt de grens tussen beide provincies. De gesproken dialecten vallen onder het Nedersaksisch.

Giethoorn

Venetië van het noorden

In het voormalig veengebied ontstond een plaatsje met een bijzondere aantrekkingskracht. Van heinde en ver weten de toeristen Giethoorn te vinden om er fluisterend of punterend door heen te varen.

Ootmarsum

Paastraditie

Met Pasen een bezoek brengen aan Ootmarsum is zeker de moeite waard! Het oude Hanzestadje kent een mooie traditie rond de Poaskearls. Op Stille zaterdag halen ze het hout voor het Paasvuur en op Eerste en Tweede Paasdag gaan ze vlöggelend door de straten, voorop in een lange sliert met de bewoners van deze plaats.

Zwolle

Hanzestad

De Hanzestad Zwolle, gelegen in de IJsseldelta, heeft nog veel oude en monumentale bouwwerken. Een gids voert ons door de stad en laat ons de meest bijzondere plekken zien.

Mooie fietsroutes

Kop van Overijssel

Kop van Overijssel

Vanuit Giethoorn maken we een fietstocht door de Weerribben, waarbij we een bezoek brengen aan Blokzijl, dat voor een deel een beschermd dorpsgezicht is.

Tips voor camperaars en motorrijders