Occitanië

Occitanië

Sinds 2016 is Occitanie een Franse regio die de landstreken Languedoc-Rousillon en Midi-Pyrénées omvat. De hoofdstad is Toulouse. Kenmerkend in deze regio is de grote diversiteit, zowel qua landschap als qua klimaat. De Pyreneeën met het typische bergklimaat nodigen uit tot lekkere toertochten met de motor en de steden en dorpen in de laagvlakte onder een zacht zeeklimaat zijn bijzonder aantrekkelijk door de middeleeuwse uitstraling. Carcassonne is de grootste trekpleister als het gaat om mooie plaatsen, maar er zijn ook kleinere, minder bekende plaatsen te bezoeken.

Cahors

Brug van de duivel

Het ooit door de Romeinen gestichte plaatsje Cahors is prachtig gelegen in een meander van de Lot. Het plaatsje kent een lange geschiedenis van plunderingen en twisten en is meermalen verwoest geweest. Toch is nog goed aan de architectuur te zien dat Cahors ook een rijk verleden heeft gehad.

Castelnou

Charmant dorp

In de Pyrénées-Orientales kwamen we op een van onze motorritten toevallig langs het charmante dorpje Castelnou.  Wie van slenteren in oude straatjes met handwerkbedrijfjes houdt, is hier op zijn plek.

Château de Montségur

Château de Montségur

Kasteel van de Katharen

In de 12e en 13e eeuw zochten de Katharen, op de vlucht voor de Paus, hun toevlucht in de Pyreneeën. Veel van de vluchtroutes, de Katharenpaden, zijn er nog te vinden. Aan het eind van een van die paden ligt het toevluchtsoord Château de Montségur, dat nu een ruïne is.

Mourèze

Bijzondere rotsformaties

In de Hérault ligt het middeleeuwse dorp Mourèze dat haar bekendheid heeft gekregen door een bijzonder natuurverschijnsel. Mooie wandelpaden lopen door de 300 hectare grote rotsformaties die grillig van vorm zijn. Wandelschoenen zijn aanbevolen!

Laguiole

Messenstad

In de Aveyron bezochten we een plaats die haar naam als merknaam voor messen gebruikt: Laguiole. In de winkelstraten vind je dan ook de ene na de andere winkel die messen verkoopt.

Saint-Clar

Knoflookfeest

Saint-Clar is het epicentrum van de knoflook in Frankrijk. Elke donderdag is veel knoflook op de markt te vinden, maar in augustus wordt er zelfs een waar knoflookfeest georganiseerd.

Gorges-de-la-Fou

Smalste kloof

Frankrijk telt talrijke gorges (kloven). Van één wordt beweerd dat het de smalste van de wereld is: de Gorges-de-la-Fou. Getooid met een helm mag je die te voet bewonderen.

Montferrer en Corsavy

Montferrer en Corsavy

Slaperige dorpjes

En ben je dan toch in de buurt van de Gorges-de-la-Fou, bezoek dan even de dorpjes Montferrer en Corsavy. Daar kun je getuige zijn van het plattelandsleven: rustige dorpjes, badend in de zon met geluiden die eigenlijk alleen uit de woningen van de bewoners komen.

Montpellier

Koopmansstad

Een stad die erg geliefd is bij de Fransen is Montpellier. Deze oude koopmansstad telt nog veel historische panden. Begrensd tussen de Esplanada en de Promenade de Peyrou ligt het oude deel van de stad waar leuke terrasjes zijn te vinden en waar met name de studenten hun vertier zoeken.

Mirepoix

Vestingstadje

In de Ariège, tussen Carcassonne en Foix, ligt een prachtig vestingstadje met de naam van een kruidenmengsel: Mirepoix.
Het stadje heeft een van de mooiste middeleeuwse pleinen in het zuiden van Frankrijk.

Orgues-Ille-sur-Tet

Orgues-Ille-sur-Tet

Bijzondere rotsformaties

Westelijk van Perpignan ligt een bijzonder natuurfenomeen dat een bezoek waard is: de Orgues de Ille-sur-Tet.

Prats-de-Mollo-la-Preste

Prats-de-Mollo-la-Preste

Oude vestingstad

Het Catalaanse stadje Prats-de-Mollo-la-Preste was ooit een vesting. Boven de stad ligt het fort La Garde dat met een ondergrondse gang is verbonden met de kerk.

Wijnfabriek in Condom

Wijnfabriek in Condom

Wijnfabriek

Tijdens een van de reizen troffen we in de Gers de twee Nederlandse vrouwen Hilde en Patricia die, naast de camping die ze toen runden, in de oogstmaanden werkten in een wijnfabriek in Condom. Van hen kregen we een rondleiding in de fabriek.

Carcassonne

Terug in de tijd

Samen met Mont Saint-Michel is Carcassonne de meest bezochte plaats in Frankrijk. La Cité is het eeuwenoude deel dat uittorent boven de omgeving en in de loop der eeuwen het bezit was van vele volkeren. De strategische ligging maakte het noodzakelijk om deze stad tot een vesting te maken.

Rotskerk

Met een zicht op de Pyreneeën van de Ariège ligt in het dorpje Vals een bijzondere rotskerk. Via een spleet in de rotsen kun je deze betreden. Vanwege instortingsgevaar is een deel van de kerk helaas afgesloten.

Mooie trajecten

Gorges du Tarn 1

Camperroute door de Tarn

In de Cévennen (in de oude regio Midi-Pyrénées) ligt een 52 kilometer lange weg door een van de mooiste kloven in Frankrijk. De kloof verbindt de plaatsen Le Rozier in het zuidwesten met Ispagnac in het noordoosten. Met de camper is deze Gorges du Tarn een ware belevenis.

Op sommige plekken kan het voor grote campers
wel wat krap zijn!

Gorges du Tarn 2

Camperroute door de Tarn

Hoewel dit stuk van de route niet meer door een echte kloof gaat, ligt de Tarn wel degelijk voor een groot deel naast deze weg. Ook hier zijn weer geregeld nauwe doorgangen voor grote campers waar stuurmanskunst wordt vereist.

Op sommige plekken kan het voor grote campers
wel wat krap zijn!

Lot en Célé

Motorroute door de Lot

De Lot en de Célé stromen door het kalkrijke gebied van het departement Lot en hebben daar in de loop van de eeuwen brede dalen uitgeslepen. We rijden met de motor door een prachtig decor en genieten van de uitzichten.

Camperaars let op:
de brug over de Lot bij Bouziès is maar 2,3 meter breed!

Truyère

Motorrit door de Lot

De rivier de Truyère stroomt door een afwisselend landschap en mondt uit in de Lot. Deze streek in het Centraal Massief is in trek bij bergbeklimmers, watersporters en natuurlijk motorrijders!

De route is ook voor campers toegankelijk.

Cévennen

Camperroute door de Cévennen

Onze terugreis vanuit het departement Lozère hadden we gepland over departementale wegen die deels door het nationaal park van de Cévennen voert. Het zijn rustige wegen langs rustige stadjes en dorpen.
En onderweg valt er weer veel te genieten.

De route is voor alle campers toegankelijk.

 

Deel 1 Ille-sur-Têt

Deel 1 Ille-sur-Têt

Motorroute (deel 1)

In Ille-sur-Têt kan een klein rondje rond de kerk worden gereden. Vervolgens rijden we een traject over Roq d’en Pérot, langs Castelnou en over de D48 en de D2.

Het rondje in Ille-sur-Têt is voor campers
geen goed idee!

 

Deel 2 Ravin de l’Oratoire

Deel 2 Ravin de l’Oratoire

Motorroute (deel 2)

We rijden met de motor rond het Ravin de l’Oratoire, een route met een verrassend uitzicht.

Ook voor campers is deze route geschikt.

 

Deel 3 Pyrénées-Orientales

Deel 3 Pyrénées-Orientales

Motorroute (deel 3)

We nemen met de motor de D13 richting Baillestavy om daarna door Valmanya te rijden. Vervolgens nemen we de D618 achter Saint-Marsal.

Ook voor campers is deze route geschikt.

 

Col du Tourmalet omhoog

Col du Tourmalet omhoog

Motorrit over col

De Col du Tourmalet is de meest beklommen berg in de Tour de France. Wij werkten ons omhoog op de motor en kwamen op 2115 meter hoogte in de wolken terecht.

Deze route is ook geschikt voor campers.

Col du Tourmalet omlaag

Col du Tourmalet omlaag

Motorrit over col

Vanaf de top van de Col du Tourmalet dalen we af naar Barèges. Deze zijde is gelukkig niet in de wolken gehuld. Toeren in de Pyreneeën is voortdurend alert zijn op loslopend vee. En dat kwamen we
genoeg tegen.

Deze route is ook geschikt voor campers.

Hérault roodgekleurd

Hérault roodgekleurd

Motorrit door roodgekleurde Hérault

We rijden een route vanaf Octon, bij het Lac du Saragou, over Salasc, Valarédes en Le Puech naar Lodève. Het landschap dat we doorkruisen is rood vanwege het aanwezige ijzeroxide. Maar het dorre landschap wordt afgewisseld met groene begroeiing. En er blijken hier genoeg bochten te liggen voor een mooie motorrit. 

De route is ook geschikt voor campers. Maar in Salasc is wel een smalle straat (2,2 m) waar we met de motor weliswaar reden, maar de route niet doorheen loopt!

 

Hérault vulkanisch

Hérault vulkanisch

Motorrit door vulkanische Hérault

Wanneer we onze route vanaf Lodève richting noorden vervolgen, belanden we in een ander landschap. Dit deel van de Hérault heet Escandorgue, een klein vulkanisch massief dat vanaf de grens met de Aveyron naar het zuiden loopt.

De route is ook voor campers toegankelijk.

 

Route des Cols

Camperroute Route-des-Cols

We verplaatsen ons met de camper door de Pyrenées-Orientales. Een deel van het traject loopt over de Route-des-Cols. Deze route loopt dwars door de Pyreneeën van west naar oost. Wij rijden het deel tussen Bouleternère en La Trinité.

Voor grote campers is deze route minder geschikt!

 

Tips voor camperaars en motorrijders