Bourgogne – Franche-Comté

Bourgondië - Franche-Comté

Leven als een Bourgondiër wordt vaak gebruikt om het goede leven aan te duiden. En dat vinden we inderdaad in deze regio. In de noordelijke streken Van Bourgondië en Franche-Comté treffen we vooral glooiende heuvels met akkers aan.  Het hart van Bourgogne is de Morvan, een dichtbegroeid gebied. De hoofdstad van de regio is Dijon.

Autun

Oude stad

De stad Autun heeft een geschiedenis die start in de Romeinse tijd. Er zijn zelfs nog restanten uit die tijd te vinden. De kathedraal van Autun heeft een prachtig timpaan over het Laatste Oordeel.

Besançon

Scheepstunnel en Vauban

Besançon is een van de steden die door bouwmeester Vauban zijn omgetoverd tot vesting. De citadel torent hoog boven de stad en is 's-avonds verlicht. De stad ligt in een meander van de Doubs. Een tunnel voor boten en fietsen onder de citadel is een bezienswaardigheid.

Châlons-sur-Saône

Châlons-sur-Saône

Rivierhavenstad

Châlons-sur-Saône was ooit een drukke rivierhaven waar vandaan veel lokaal verbouwde wijn werd verscheept. Nu leggen de cruiseschepen er aan voor een bezoek aan de mooie binnenstad.

Saint-Fargeau

Oude stad met kasteel

In het plaatsje Saint-Fargeau staat een kasteel dat al dateert van 980 en als woning heeft gediend van een aantal bekende Fransen. Toen het in verval kwam, heeft Michel Guyot het kasteel voor een appel en een ei gekocht en veel tijd en geld gestoken in de restauratie. Jaarlijks worden er spectaculaire uitvoeringen gehouden, compleet met ruiters te paard. Meer over dit kasteel is op internet te vinden.

Tips voor camperaars en motorrijders