Auvergne – Rhône-Alpes

Auvergne - Rhône-Alpes

Deze regio, die is samengevoegd uit de oude regio's Auvergne en Rhône-Alpes, wordt vaak alleen doorkruist op weg naar het zuiden. Toch telt deze regio diverse leuke plaatsen.

Bourbon-l’Archambault

Bourbon-l’Archambault

Oud stadje

Het kasteel van Bourbon-l’Archambault was ooit het centrum van het hertogdom Bourbon. Het was ook de basis van de latere provincie Bourbonnais. Momenteel ligt het grootste deel van dit kasteel er als een ruïne bij nadat slopers de materialen gebruikten voor de bouw van huizen. Ook het verleden als kuuroord lijkt in dit prachtige stadje allang achter ons te liggen.

Charroux

Middeleeuws plaatsje

Frankrijk telt veel ‘Les Plus Beau Villages’ en Charroux is er één van. Dit plaatsje heeft nog authentieke voorbeelden van middeleeuwse civiele bouwkunst. Veel van de gezellige straten en steegjes zijn nog geplaveid.

Châtillon-sur-Chalaronne

Châtillon-sur-Chalaronne

Stad van bloemen

Westelijk van het waterrijke natuurgebied de Dombes boven Lyon ligt een plaatsje met de mooie naam Châtillon-sur-Chalaronne. Deze plaats staat vooral bekend vanwege de prachtige bloemversieringen waarmee al veel prijzen zijn gewonnen.

Chaudes-Aigues

Volksdansen

In het vulkanische gebied Cantal ligt Chaudes-Aigues dat beschikt over 30 warmwaterbronnen. Tijdens ons bezoek werden we getrakteerd op een optreden van volksdansers.

Grenoble

Welvarende stad

Op zijn weg vanaf zijn ballingsoord Elba heeft Napoleon Bonaparte Grenoble aangedaan. Hij hoopte dat de progressieve bevolking in de links en republikeins bekend staande stad hem zou steunen. De stad werd welvarend door de handschoenennijverheid en deze welvaart is af te lezen uit de prachtige gebouwen in deze grote stad. Vanaf het fort La Bastille is de stad voortreffelijk te bekijken.

Himalayabruggen

Himalayabruggen

Bij het Lac Monteynard-Avignonet is een prachtig wandelpad aangelegd dat over twee hangbruggen met de bijnaam Passerelles Himalayennes loopt.

Lyon

Werelderfgoed

Op de plaats waar de Rhône en Saône bij elkaar komen, ligt Lyon. Een stad die je vaak passeert op weg naar het zuiden, maar die een bezoek meer dan waard is. De oude binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst.

Moulins

Stad van kunstenaars

Moulins was lange tijd de residentie van de hertogen van Bourbon. Van hun kasteel is niet veel meer over. De stad kende haar bloeitijd in de 15e eeuw vanwege de komst van kunstenaars. Eén van hen werd de Meester van Moulins genoemd. Van zijn hand hangt een triptiek in de kathedraal.

Pérouges

Middeleeuws plaatsje

Een van deze leuke plaatsen is Pérouges, een authentiek, middeleeuws stadje. Zeer zeker een bezoekje waard!

Mooie trajecten

Alpe d'Huez

De 'Nederlandse' berg

De 13 kilometer lange route van Le Bourg-d’Oisans naar Alpe d’Huez telt 21 genummerde haarspeldbochten. Voor liefhebbers van de Tour-de-France is deze berg een favoriet, en vanwege het evenement Alpe d’HuZes voor het kankerfonds heeft deze berg voor velen eveneens een bijzondere betekenis.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Camperroute Drôme

Camperroute door Drôme

De mooiste route van de Drôme naar huis voert over de Col de Rousset. We starten de route bij Rozières, waar de D93 de Drôme kruist, en gaan via Die naar de top van de col. Neem de tijd om even te stoppen en achterom te kijken en te genieten van de mooie uitzichten!

Ook voor campers is deze route geschikt!

Camperroute Drôme en Isère

Camperroute Drôme en Isère

Camperroute door Drôme en Isère

Wij reizen verder van de Col de Rousset naar Saint Nazaire-en-Royans. De route loopt op de grens tussen de departementen Drôme en Isère en onderweg passeren we weer die voor deze streek zo typerende landschappen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col de Grimone

Motorrit over col

De Col de Grimone is een 1318 meter hoge pas in de Franse Alpen die de plaatsen Châtillon-en-Diois en Lus-la-Croix-Haute met elkaar verbindt.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col de Rousset

Motorrit over col

Tussen de Vercors en de Provence ligt de bergpas Col de Rousset. De eigenlijke top ligt op 1367 meter en is alleen te voet bereikbaar. Over de weg worden 1254 meter overwonnen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col du Galibier

Motorrit over col

De Col du Galibier verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden. De pas is al vaak opgenomen in de Tour-de-France. Onze passage in oktober 2010 vond plaats onder winterse omstandigheden.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Mont Cenis

Motorrit over col

Vanuit Italië nemen wij de pas die vermoedelijk ook door Hannibal met zijn olifanten is gebruikt om Rome vanuit het noorden aan te vallen: de Col du Mont Cenis met een hoogte van 2081 meter.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col du Télégraphe

Col du Télégraphe

Motorrit over col

De Col du Télégraphe ligt noordelijk van de Col du Galibier en moet eerst bedwongen worden, voordat aan de beklimming van de Galibier kan worden begonnen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Als in een droom

Motorrit door de Drôme

In het departement Drôme liggen bijzonder mooie bergen die weliswaar niet hoog, maar daarentegen wel uniek zijn. De wegen zijn vaak uitgehouwen uit de rotsen en de bochtige wegen slingeren zich door tunnels en langs afgronden. In deze korte film laten we een aantal mooie trajecten zien, zuidelijk
van de D93 (tussen Crest - Die).

Ook voor campers is deze route geschikt!

Tips voor camperaars en motorrijders