Bayern

Informatie

Beieren is de rijkste deelstaat van Duitsland, ook op cultureel gebied. Monumentale huizen en mensen in traditionele kledij zijn het handelsmerk. In het zuiden beginnen de Alpen waar menig motorrijder zijn mooiste trajecten vindt. En wie van bier houdt, komt hier aan zijn trekken!

Memmingen

Monumentale
stad

Op de terugweg van het Gardameer in Italië hadden we een overnachting in Memmingen. Uiteraard brachten we een bezoek aan deze prachtige monumentale stad.

Befreiungshalle

Monument van
Pruisische eenheid

Op de Michelsberg boven Kelheim kijkt een imposant gebouw uit over de omgeving. Het is de Befreiungshalle die in opdracht van Ludwig I van Bayern is gebouwd om de eenheid tussen de diverse Pruisische volkeren te symboliseren.

Miltenberg

Oudste hotel

Het vakwerkstadje Miltenberg ligt aan de Main. In het historische centrum vind je naast mooie vakwerkhuizen ook prachtig gerestaureerde heiligenbeelden. Het ‘Schmuckkästchen’ is verreweg het mooiste gebouw in deze stad.

Eichstätt

Een en al barok

Het universiteitsstadje Eichstätt heeft een en al barokke uitstraling. In dit knusse stadje aan de Altmühl vergaap je je dan ook aan de vele kleuren en uiteenlopende vormen.

Pappenheim

Zo ken ik mijn Pappenheimers!

Toen wij het plaatsje Pappenheim bezochten, dachten wij de Pappenheimers gevonden te hebben die Schiller in het toneelstuk ‘Wallensteins Tod’ bedoelde. Maar dat bleek maar deels waar. Die Pappenheimers waren cavaleristen die onder aanvoering stonden van Gottfried Heinrich Pappenheim die weliswaar in deze plaats woonachtig was.

Röttingen

Zonnewijzers te over!

Het plaatsje Röttingen is bijzonder vanwege de vele zonnewijzers die her en der door het plaatsje zijn geplaatst. Wij namen de fiets om ze met behulp van een kaart van de plaatselijke toeristeninformatie te zoeken. Op een paar na hebben we ze allemaal gevonden.

Weißenburg in Bayern

Weißenburg in Bayern

Wachten op erkenning

Binnen het Romeinse Rijk was het huidige Weißenburg in Bayern een Rijksstad. Dat hoort een stad met aanzien te zijn. Maar het duurde jaren totdat de stad de eer toekwam die de inwoners van een Rijksstad mochten verwachtten.

Kelheim

Stadje aan Donau en Altmühl

Aan de voet van de Michelsberg met de over de Donau uitkijkende Befreiungshalle ligt het charmante stadje Kelheim. Hier komen de Donau en de Altmühl samen. Diverse middeleeuwse poorten zijn bewaard gebleven en hebben allemaal hun eigen verhaal.

Treuchtlingen

Kuuroord

In het Altmühltal ligt het kuuroord Treuchtlingen. Het bronwater komt uit een diepte van 800 meter. Deze plaats is met name een uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.

Rothenburg

Mooiste plaats

Als er één plaats in Duitsland is die druk door buitenlanders bezocht wordt, dan is het wel Rothenburg ob der Tauber. Drommen toeristen verdringen zich voor een selfie op de mooiste plaatsen in deze kleurrijke plaats.

Fietsroutes

Klooster Weltenburg

Klooster Weltenburg

Houten brug, gierpont en bier

Vanaf Kelheim fietsen we via het mooie plaatsje Essing naar de langste houten voetgangersbrug van Duitsland om daarna door te steken naar het Benedictijnerklooster Weltenburg dat druk wordt bezocht, al is het alleen maar vanwege het aldaar gebrouwen bier. Onderweg steken we nog de Donau over met een gierpont.

Tips voor camperaars en motorrijders