Kroatië

Informatie

Sinds het uiteen vallen van Joegoslavië heeft het Balkanland Kroatië nog meer aan populariteit gewonnen onder de zonzoekers. De meesten kiezen voor een strandvakantie op Istrië of zoeken de plaatsen langs de Dalmatische kust op. Meer dan duizend eilanden zijn hier te vinden. Maar ook het binnenland van Kroatië heeft veel te bieden. De hoofdstad Zagreb aan de rivier Sava kent een rijke geschiedenis en biedt tal van interessante plekken.

Kroatië als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info camper

In Kroatië mag alleen met toestemming van de plaatselijke overheidspolitie worden overnacht buiten de officiële kampeerterreinen. Er zijn speciaal aangegeven parkeerterreinen waar campers tegen betaling kunnen overnachten. Ook hebben veel campings een speciaal deel voor campers voor een overnachting met een lager tarief.

Campers zwaarder dan 3500 kg mogen op snelwegen met drie rijbanen in één richting alleen de twee buitenste rijstroken gebruiken. Binnen de bebouwde kom alleen de buitenste rijstrook.

Het vasthouden van een mobiele telefoon is tijdens het rijden verboden, ook voor fietsers. Handsfree bellen is toegestaan.

In de camper zijn reflecterende hesjes, een gevarendriehoek (twee indien met aanhangwagen), een verbandtrommel, reservelampjes en een sleepkabel verplicht.

Verkeer op een rotonde heeft voorrang.

Bij het inhalen moet richting worden aangegeven zolang als de inhaalactie duurt.

Schoolbussen mogen bij een halte niet ingehaald worden.

Parkeerplaatsen worden met een belijning aangeduid. Steden als Zagreb kennen parkeerzones met verschillende tarieven en parkeertijden. Let daar goed op.

Kom je met pech langs de weg te staan, dan is een reflecterend hesje verplicht, evenals een gevarendriehoek op 100 meter afstand en waarschuwingslichten. Wanneer er ook een aanhangwagen achter het voertuig hangt, moeten twee gevarendriehoeken naast elkaar worden geplaatst.

Van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart is het verplicht dimlicht te voeren, ook overdag (tijdens de wintertijd dus).

Van 15 november t/m 15 april zijn winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen moeten aan boord zijn en gemonteerd worden op de aangedreven wielen wanneer dat met een bord wordt aangegeven.

Lading achter op de camper die meer dan 20 cm uitsteekt (ook een fietsendrager), moet voorzien zijn van een reflecterend wit bord met rode strepen van 50x50 cm.  Dit kan hetzelfde bord zijn als in Italië verplicht is. 's-Nachts en bij slecht zicht moet dit bord ook verlicht zijn!

Fietsers moeten bij nacht en slecht zicht een reflecterend hesje dragen.

Motorland

Kroatië als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info motor

Het is in Kroatië verboden een passagier op de motor te hebben die een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille in zijn bloed heeft of onder invloed is van drugs.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders